Porodično poljoprivredno gazdinstvo (PPG) Nada Maksimović

Dominantna aktivnost se odnosi na podsektor stočarstva i mljekarstva: uzgoj muznih krava i prerada mlijeka. Nositeljka ovog gazdinstva se preko deset godina aktivno bavi poljoprivredom. Predsjednica je udruženja Romanijski skorup – kajmak, osnovanog 2013. godine, a  koje je više puta za različite proizvode osvajalo zlatne medalje na sajmovima poljoprivrede (npr. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu).

Proizvodnja Romanijskog skorup kajmaka je standardizovana kroz postupak zaštite oznake geografskog porijekla na tržištu Bosne i Hercegovine. Kontrola kvaliteta, odnosno određene laboratorijske analize vrše se redovno prema planu kontrole u akreditovanoj laboratoriji od strane BATA. Postupak zaštite geografske oznake, odnosno imena porijekla je završen u februaru 2017. godine. Zaštićeno je geografsko porijeklo romanijskog skorup – kajmaka u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma o oznakama porijekla i njihovoj međunarodnoj registraciji. Udruženju je dostavljen certifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), kojim se priznaje pravo zaštite ovog kajmaka u 29 zemalja svijeta, uključujući i devet zemalja članica Evropske unije.

PPG Nada Maksimović je kroz projekat dobilo liniju za preradu mlijeka – mini siranu, što je stvorilo uslove za olakšavanje proizvodnje mliječnih proizvoda.

Visited 69 times, 1 visit(s) today