Planinarsko društvo ''Javor-Sunčana planina'' Han Pijesak

Osnovna djelatnost Društva je planinarenje (uključuje hodanje, penjanje na planine i druge slične aktivnosti). Glavne aktivnosti planinarskog društva su organizovanje pohoda, putovanja ili ekspedicija (u zemlji i inostranstvu sa posebnim akcentom na uspon na Veliki Žep – najviši vrh naše matične Javor planine) kao i relevantnih kurseva i predavanja; vođenje planinarskih akcija; uređenje i obilježavanje planinarskih staza, puteva i značajnih vrhova planina i drugih planinarskih ekskluziviteta, davanje doprinosa očuvanju životne sredine u ruralnim područjima kroz realizaciju različitih aktivnosti čišćenja i uređenja; organizovanje izleta, kampova i drugih planinarskih manifestacija; istraživanje i prikupljanje podataka o prirodnom i kulturno-istorijskom nasljeđu na području opštine Han Pijesak kao i promocija prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa sa ciljem njihove turističke valorizacije. Društvo je osnovano 2019. godine i u prethodnom periodu je samostalno organizovalo veliki broj planinarskih akcija u Bosni i Hercegovini i Srbiji na kojima je ugostilo preko 500 planinara.

Tokom cijele godine, za posjetioce našeg područja, planinarsko društvo organizuje izlete i na kanjon Drine, sa posjetom čuvenom mostu na Žepi o kojem je pisao Andrić. Članovi društva penjali su se na planinske vrhove u francuskim Alpima, Crnoj Gori i Grčkoj. 2021. godine na najviši vrh planine Javor popelo se preko 100 planinara što je prvi takav događaj u istoriji planinarenja na našim prostorima. Društvo je markiralo i kvalitetnim putokazima označilo planinarsku stazu od Kraljevog Polja (naseljeno mjesto) do vojničkog groblja iz Prvog svjetskog rata Vrani Kamen.

Društvo koristi planinarski objekat-kolibu za smještaj i odmor planinara i ostalih ljubitelja prirode, koje je dato Društvu od strane jedne osobe, ljubitelja planinarstva, koja je na ovaj način željela da podstakne razvoj planinarstva na području opštine Han Pijesak. Iako se planinarsko društvo svakako ne može smatrati pružaocem usluga u rurarlnom turizmu u užem smislu, njegova uloga i iskustvo u procesu aktivacije turističkih potencijala opštine Han Pijesak su jako značajni. Aktivnosti koje Društvo realizuje su u direktnoj vezi sa ciljevima našeg projekta i zato je ono prepoznato kao bitan partner i svojevrstan katalizator u procesima kreiranja našeg turističkog proizvoda budući da ima relevantna iskustva i da svojim kanalima može promovisati i privući posjetioce različite provenijencije. U udruženju je  trenutno aktivno 69 članova.

Planinarsko društvo je, kroz projekat, nabavilo posebnu opremu (sa akcentom na bicikla, krplje i štapove) koja je ojačala njihove materijalne kapacitete, odnosno unaprijedila njihove mogućnosti da budu dio različitih turističkih paketa (vođenje turističkih grupa, iznajmljivanje opreme turistima i sl.).

Visited 84 times, 1 visit(s) today