Породично пољопривредно газдинство (ППГ) Нада Максимовић

Доминантна активност се односи на подсектор сточарства и мљекарства: узгој музних крава и прерада млијека. Носитељка овог газдинства се преко десет година активно бави пољопривредом. Предсједница је удружења Романијски скоруп – кајмак, основаног 2013. године, а које је више пута за различите производе освајало златне медаље на сајмовима пољопривреде (нпр. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду).

Производња Романијског скоруп кајмака је стандардизована кроз поступак заштите ознаке географског поријекла на тржишту Босне и Херцеговине. Контрола квалитета, односно одређене лабораторијске анализе врше се редовно према плану контроле у акредитованој лабораторији од стране BATA. Поступак заштите географске ознаке, односно имена поријекла је завршен у фебруару 2017. године. Заштићено је географско поријекло романијског скоруп – кајмака у свим земљама потписницама Лисабонског споразума о ознакама поријекла и њиховој међународној регистрацији. Удружењу је достављен цертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва (WIPO), којим се признаје право заштите овог кајмака у 29 земаља свијета, укључујући и девет земаља чланица Европске уније.

ППГ Нада Максимовић је кроз пројекат добило линију за прераду млијека – мини сирану, што је створило услове за олакшавање производње млијечних производа.

Visited 6 times, 1 visit(s) today