Планинарско друштво ''Јавор-Сунчана планина'' Хан Пијесак

Основна дјелатност Друштва је планинарење (укључује ходање, пењање на планине и друге сличне активности). Главне активности планинарског друштва су организовање похода, путовања или експедиција (у земљи и иностранству са посебним акцентом на успон на Велики Жеп – највиши врх наше матичне Јавор планине) као и релевантних курсева и предавања; вођење планинарских акција; уређење и обиљежавање планинарских стаза, путева и значајних врхова планина и других планинарских ексклузивитета, давање доприноса очувању животне средине у руралним подручјима кроз реализацију различитих активности чишћења и уређења; организовање излета, кампова и других планинарских манифестација; истраживање и прикупљање података о природном и културно-историјском насљеђу на подручју општине Хан Пијесак као и промоција природног и културно-историјског насљеђа са циљем њихове туристичке валоризације. Друштво је основано 2019. године и у претходном периоду је самостално организовало велики број планинарских акција у Босни и Херцеговини и Србији на којима је угостило преко 500 планинара.

Током цијеле године, за посјетиоце нашег подручја, планинарско друштво организује излете и на кањон Дрине, са посјетом чувеном мосту на Жепи о којем је писао Андрић. Чланови друштва пењали су се на планинске врхове у француским Алпима, Црној Гори и Грчкој. 2021. године на највиши врх планине Јавор попело се преко 100 планинара што је први такав догађај у историји планинарења на нашим просторима. Друштво је маркирало и квалитетним путоказима означило планинарску стазу од Краљевог Поља (насељено мјесто) до војничког гробља из Првог свјетског рата Врани Камен.

Друштво користи планинарски објекат-колибу за смјештај и одмор планинара и осталих љубитеља природе, које је дато Друштву од стране једне особе, љубитеља планинарства, која је на овај начин жељела да подстакне развој планинарства на подручју општине Хан Пијесак. Иако се планинарско друштво свакако не може сматрати пружаоцем услуга у рурарлном туризму у ужем смислу, његова улога и искуство у процесу активације туристичких потенцијала општине Хан Пијесак су јако значајни. Активности које Друштво реализује су у директној вези са циљевима нашег пројекта и зато је оно препознато као битан партнер и својеврстан катализатор у процесима креирања нашег туристичког производа будући да има релевантна искуства и да својим каналима може промовисати и привући посјетиоце различите провенијенције. У удружењу је тренутно активно 69 чланова.

Планинарско друштво је, кроз пројекат, набавило посебну опрему (са акцентом на бицикла, крпље и штапове) која је ојачала њихове материјалне капацитете, односно унаприједила њихове могућности да буду дио различитих туристичких пакета (вођење туристичких група, изнајмљивање опреме туристима и сл.).

Visited 7 times, 1 visit(s) today